الأحد، 19 أبريل 2020

språk och framtiden

Språket är och kommer alltid att vara den viktigaste kommunikationen mellan människor. Det  har funnits från tidsålder till tidsålder Och från generation till generation. Språket är som människans själ, färg och historia, ett arv som vi med andra ord bär med oss.
 Hur ska man berätta om svenska språket och tänka, hur kommer det att se ut i framtiden? Vilken väg har språket tagit om 100 år och vad har det utvecklats till då? Är det som med vinden, kommer vissa ord försvinna och aldrig komma tillbaka. Kan det också vara så att det kommer helt nya ord istället, kanske ord som den gamla generationen aldrig skulle förstå. Kan det bli så att om 100 år så kommer antagligen språket att se väldigt annorlunda ut jämfört med idag?... Troligen blir det så eftersom språket alltid har utvecklats och det hela tiden kommer nya ord och nya sätt att prata.
Enligt  svenskaspraket.si.se som Senast uppdaterades: 10 mars 2020 hävdar källan att det sedan 70-talet pågått en utveckling som gjort språket mer informellt och enkelt, både i hur man pratar och skriver. Man talar mer personligt och tilltalar varandra mer med att säga du och personens förnamn stället för tex, ni eller efternamn. Den utvecklingen beror på att samhället blivit mer jämlikt.
Det informella språket syns mest i snabba medier. Det är för att man vill skriva snabbt och inte för långa meningar och man förkortar gärna orden. Detta ser man ofta tex, i tv, reklam och bloggar på internet. Man använder också gärna det här sättet att skriva i egna sms och chattar m.m. Också myndighetstexter har blivit lättare att förstå. Detta är för att man vill utveckla språket medvetet till något bättre och enklare.
I källan svt.se som publicerades 27 december 2013 kl 08:07 av reportern Thomas von Heijne, har han intervjuat språkvetaren Lars - Gunnar Andersson vid Göteborgs universitet om förändringen av det svenska språket.
 I intervjun säger han bland annat att det engelska språket mer och mer pratas i Sverige. Man ser det i vardagen i samhället och var som helst i tidningar och media. Detta kan bero på att människor vill visa att dom kan prata flera språk och att man får en viss status genom detta. Engelska språket är också mer vanligt i mobiler och datorer nu för tiden, det gör att den nya generationen av unga människor använder helt andra ord i sitt språk.
 Man kan säga att de blir modernare och även flerspråkiga. Det som däremot kan bli problem med detta är att man använder helt olika ord mellan ung och gammal, man använder inte samma ord när man pratar.
 I källan https://www.sprakochfolkminnen.se.som uppdaterades 17 februari 2017 av Webbredaktören skriver man att Det är viktigt att ta hand om sitt språk med omsorg och vårda det, bara för att så många som möjligt i samhället ska kunna prata och förstå varandra. Det är också viktigt eftersom engelskan och många andra språk i vårt samhälle blivit vanligare. Sverige är i det är mångspråkigt land pga.invandring m.m och det talas fem minoritetsspråk i landet. Därför Är det extra viktigt att försöka bevara det svenska modersmålet. Det finns en särskild avdelning som heter Språkrådet som arbetar med detta. Till slut tänker jag att alla källor jag läst är överens om att det svenska språket finns kvar om 100 år. Men skillnaden är att det kommer att utvecklas fort och mycket mer. Om vi fantiserar att en kvinna som föddes 1920 träffar en flicka som föddes 2120,och dom båda pratar svenska. Hur mycket kommer de att förstå varandra?

Jag saknar även en korrekt källförteckning med de källor som du har använt. Så här kan en källförteckning se ut :
Cronlund, K., (2006), Psykologi, Bonnier utbildning: Stockholm 
Levander, M. Sabelström, L. (2009). Psykologi AB, Bonnier utbildning: Stockholm 
Levander, Martin, Texter i psykologi för kurs A och B, 2000 Norberg, J. (2009) 
Lycka är en vanesak. 2009-09-09, http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/09/lycka-r-en-vanesak



ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

språk och framtiden Språket är och kommer alltid att vara den viktigaste kommunikationen mellan människor. Det  har funnits från tidså...