الأحد، 19 أبريل 2020

språk och framtiden

Språket är och kommer alltid att vara den viktigaste kommunikationen mellan människor. Det  har funnits från tidsålder till tidsålder Och från generation till generation. Språket är som människans själ, färg och historia, ett arv som vi med andra ord bär med oss.
 Hur ska man berätta om svenska språket och tänka, hur kommer det att se ut i framtiden? Vilken väg har språket tagit om 100 år och vad har det utvecklats till då? Är det som med vinden, kommer vissa ord försvinna och aldrig komma tillbaka. Kan det också vara så att det kommer helt nya ord istället, kanske ord som den gamla generationen aldrig skulle förstå. Kan det bli så att om 100 år så kommer antagligen språket att se väldigt annorlunda ut jämfört med idag?... Troligen blir det så eftersom språket alltid har utvecklats och det hela tiden kommer nya ord och nya sätt att prata.
Enligt  svenskaspraket.si.se som Senast uppdaterades: 10 mars 2020 hävdar källan att det sedan 70-talet pågått en utveckling som gjort språket mer informellt och enkelt, både i hur man pratar och skriver. Man talar mer personligt och tilltalar varandra mer med att säga du och personens förnamn stället för tex, ni eller efternamn. Den utvecklingen beror på att samhället blivit mer jämlikt.
Det informella språket syns mest i snabba medier. Det är för att man vill skriva snabbt och inte för långa meningar och man förkortar gärna orden. Detta ser man ofta tex, i tv, reklam och bloggar på internet. Man använder också gärna det här sättet att skriva i egna sms och chattar m.m. Också myndighetstexter har blivit lättare att förstå. Detta är för att man vill utveckla språket medvetet till något bättre och enklare.
I källan svt.se som publicerades 27 december 2013 kl 08:07 av reportern Thomas von Heijne, har han intervjuat språkvetaren Lars - Gunnar Andersson vid Göteborgs universitet om förändringen av det svenska språket.
 I intervjun säger han bland annat att det engelska språket mer och mer pratas i Sverige. Man ser det i vardagen i samhället och var som helst i tidningar och media. Detta kan bero på att människor vill visa att dom kan prata flera språk och att man får en viss status genom detta. Engelska språket är också mer vanligt i mobiler och datorer nu för tiden, det gör att den nya generationen av unga människor använder helt andra ord i sitt språk.
 Man kan säga att de blir modernare och även flerspråkiga. Det som däremot kan bli problem med detta är att man använder helt olika ord mellan ung och gammal, man använder inte samma ord när man pratar.
 I källan https://www.sprakochfolkminnen.se.som uppdaterades 17 februari 2017 av Webbredaktören skriver man att Det är viktigt att ta hand om sitt språk med omsorg och vårda det, bara för att så många som möjligt i samhället ska kunna prata och förstå varandra. Det är också viktigt eftersom engelskan och många andra språk i vårt samhälle blivit vanligare. Sverige är i det är mångspråkigt land pga.invandring m.m och det talas fem minoritetsspråk i landet. Därför Är det extra viktigt att försöka bevara det svenska modersmålet. Det finns en särskild avdelning som heter Språkrådet som arbetar med detta. Till slut tänker jag att alla källor jag läst är överens om att det svenska språket finns kvar om 100 år. Men skillnaden är att det kommer att utvecklas fort och mycket mer. Om vi fantiserar att en kvinna som föddes 1920 träffar en flicka som föddes 2120,och dom båda pratar svenska. Hur mycket kommer de att förstå varandra?

Jag saknar även en korrekt källförteckning med de källor som du har använt. Så här kan en källförteckning se ut :
Cronlund, K., (2006), Psykologi, Bonnier utbildning: Stockholm 
Levander, M. Sabelström, L. (2009). Psykologi AB, Bonnier utbildning: Stockholm 
Levander, Martin, Texter i psykologi för kurs A och B, 2000 Norberg, J. (2009) 
Lycka är en vanesak. 2009-09-09, http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/09/lycka-r-en-vanesak



recension Stjärnlösa Nätter

KÄRLEK MAKT OCH UPPOFFRING



I boken Stjärnlösa Nätter av svensk kurdiska författaren Arkan Asaad, utgiven  Norstedts förlag, berättar författaren om en svensk/kurdisk kille som är 19 år.Han får kämpa mot gamla traditioner och idéer som förhindrar honom och hans äkta kärlek att vara tillsammans.Jag har läst boken  lätt svenska och den var spännande och lätt att förstå.


Huvudpersonen är Amar, en kille som bor med sin pappa och sina 5 syskon. Mamman har han ingen kontakt med  grund av att hon lämnade familjen för länge sedan, när barnen var små. En stor del av släktingarna bor i Kurdistan. En kusin som heter Samir bor i England och han är bror med Amina som är vald att bli hans fru. Shilan är hans svenska flickvän och den som han älskar.

Tid: Huvudpersonen är född 1980, men handlingen verkar mer utspela sig år 2000- 2011  boken är tryckt.
Miljö: Huvudpersonen Amar växer upp i Västerås men han kommer från Eskilstuna som ligger i Södermanland nära Stockholm.

Handling, berättelsen börjar med att Amar är 18 år och jobbar i USA som lägerledare. När han kommer tillbaka till Sverige får han veta, att de ska resa  semester till Kurdistan. Resan är lång och jobbig och tar 8 dagar med bil, författaren beskriver också exakt hur platsen ser ut där de ska bo.

Pappa Amar " Hakim" möts av alla med stor respekt och  även Amar. Han får möta alla släktingar och även sin kusin Amina, som hans pappa och släkt vill att han ska gifta sig med. Det är bröllop i flera dagar enligt traditioner, ceremonier och lagar. När Amar först säger nej till giftermålet ändras allt. Ingen pratar med honom eller visar respekt, allt är totalt annorlunda.  förstår han att släkten har frusit ut honom, eftersom han sagt nej till att gifta sig med sin kusin Amina. Att säga nej kommer aldrig att accepteras av släkten och hans far.

Budskap, författarens budskap är att varje människa måste själv  bestämma vem han/hon vill älska. Det är viktigt att  följa sitt hjärta, särskilt vid giftermål.
Författaren bil också visa att dess traditioner och ceremonier lever kvar även i vår tid detta kan bli svårt att acceptera, eftersom människor blir mer moderna i sitt sätt att leva och tänka.Det skapar också många problem och olycklig kärlek som följd av detta , berättelsen bevisar verkligen det.

Omdöme, jag tycker att det var en bra bok, även om den var full med sorger och problem.Författaren har en bra teknik när han skriver om den komplicerade situationen. Jag fick en känsla i mig, som om det var jag själv som var huvudpersonen Amar när han sade "Skuld och sorg omringade mig. Till slut fanns det inte längre någon utväg." . författaren skriver om konflikter, traditioner och gamla idéer, dessutom ville författaren uppmuntra till att leva i frihet och nya tankebanor. Han menar att hjärtats väg är större än allt och att man inte kan tvinga människor till kärlek och giftermål.

I slutet av boken blir jag ledsen över att Amar inte fick leva med sin äkta kärlek.,även fast han försökte och var modig och sa nej.
Han sade " Jag önskar att mitt mod hade varit större. Jag önskar att jag hade kunnat stå upp för kärleken. " Amar fick betala ett högt pris i sitt liv  grund av gamla traditioner och idéer. Jag fantiserar och tänker  Amar, om han verkligen blev lycklig i sitt liv? Jag tänker också  hur många fler Amar som finns i vår värld och hur många det finns som inte kan följa sitt hjärta?

Bokens berättelse är intressant och har ett bra och tänkvärt budskap som tyvärr finns kvar än i dag, därför vill jag rekommendera andra att läsa boken,,!
(...och även att följa sitt hjärta..).

språk och framtiden Språket är och kommer alltid att vara den viktigaste kommunikationen mellan människor. Det  har funnits från tidså...